IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще преговаря с "Газпром" без консултации с ЕК

Москва смята, че таванът за цената на газа не е приемлив и ще мисли за ответен отговор

10:37 | 20.12.22 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария не се нуждае от консултации с Европейската комисия (ЕК) или нотификация на институцията, за да води разговори с "Газпром" относно промени в дългосрочния договор за доставка на природен газ, обясни външният министър на Унгария Петр Сиярто, цитиран от Ройтерс. Коментарът му е свързан с наложения преди ден таван върху цената на природния газ.

Мярката не е насочена директно към Русия, защото ограничава цената на газа, търгуван на нидерланската борса TTF, независимо от произхода му. Лобистите на мярката посочиха, че целта е да бъде защитена европейската икономика.

"Газпром" обаче предупреди Унгария, че ще преразгледа двустранния договор за доставка на газ, ако бъде одобрен таван на цената на газа. Будапеща подписа 15-годишен договор за доставка на природен газ през есента на 2021 година. В него беше променен маршрута на доставките - 4,5 млрд. куб. метра вече преминават през "Турски поток" и територията на България. В договора беше предвидена възможност за предоговаряне на условията след 10 години.

През лятото премиерът Виктор Орбан съобщи, че е получил отстъпки от руската компания по анекс за увеличаване на количествата газ през зимата. Според коментари в медиите той е уговорил отлагане на плащанията с 6 месеца.

Москва смята за неприемлив таванa на цената на газа, категоричен беше и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той обеща отговор и на тази мярка, но допълни, че ограничението ще бъде много внимателно проучено. Русия все още изучава и тавана върху цената на руския петрол, наложена от Запада на 5 декември.

Песков увери, че отговор за тавана на цената на руския петрол ще бъде публикуван скоро. Същото ще се случи и с тавана за цената на газа, допълни още говорителят на Кремъл.

След месеци на преговори страните от ЕС успяха най-накрая да се разберат за идеята за ограничаване на цената на природния газ на пазара. Постигнатият компромис е за ниво от 180 евро на мегаватчас.

Решението не повлия негативно на търговията на TTF, каквито опасения вече бяха изказани. На 19 декември контрактите с доставка през януари затвориха с цена от малко над 108 евро за мегаватчас. В последните дни търговията е под влияние на метеорологичното време - в Европа има затопляне след първата по-студена вълна за тази зима. Тази сутрин цената намалява с още почти 5% до 103 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още